Alüminyum

Günümüzde, alüminyumun sahip olduğu özelliklerin altında yatan inanılmaz potansiyeli kullanmayan bir sektör bulmak neredeyse imkansız gibi. Arabalardan uzay araçlarına, paketleme malzemelerinden stadyumların çatı yapılarına kadar alüminyumun sayısız alanda kullanıldığına şahit oluyoruz.
Alüminyumun otomotiv sektöründeki kullanımı eşsiz bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Çeliğin yerini alan alüminyum alaşımları, daha az yakıt tüketen daha hafif araçların üretilebilmesinini mümkün kılmıştır. Daha az fosil yakıt tüketimi de, karbon ayak izinin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Alüminyum kendisini modern mimaride kullanılan önemli bir yapı materyali olarak da kanıtlamıştır. Dünyada üretilen bütün alüminyumun yaklaşık dörtte biri inşaat sektöründe kullanılmaktadır.

Sağlamlık & Hafiflik

Yapı açısından bakıldığında minimum kuvvet şartlarını karşılayabilir ve hatta üzerine bile çıkabilir ancak yine de çelikten %35-45 daha hafiftir.

Esnek Tasarımlar

Alüminyumun kullanılması, eşsiz ekstrüzyon tasarımlarının özel bir projenin ihtiyaç duyabileceği esnekliği, çok sayıda fonksiyonun tek bir profile entegrasyonu yoluyla vermesini sağlamaktadır.

Paslanmaya Karşı Direnç

Çelik üzerindeki genel aşınma ve yıpranmalar – galvanize ya da başka şekilde kaplansa dahi – çeliği özellikle nemli ortamlarda paslanmaya maruz bırakacaktır ve bu da metal yorgunluğuna neden olarak yaşam döngüsünü azaltacak ve bakım masraflarını artıracaktır.
Alüminyum, üzerinde bulunan ve agresif kimyasal kirleticilere ve pasa neden olan maddelerin oluşumuna karşı koyan koruyucu alüminyum oksit katmanı ile çeliğin bu davranışının tam tersini sergilemektedir ve çizildiğinde ya da kesildiğinde dahi kalınlaşarak ve düzleşerek kendi kendini reforme etmektedir. Bu süreç, alüminyumun ekstra bir kaplamaya gerek kalmadan, en doğal yoldan korunmasını sağlamaktadır. Materyalin paslanmasına ve bozulmasına karşı koyan bu edilginleştirme (pasifleştirme) işlemi, yapının ve bileşenlerin ömrünü uzatacaktır ve neredeyse hiçbir bakıma gerek olmamasını sağlayacaktır.

Termal İletkenlik

Yukarıda sayılan özelliklerin yanı sıra alüminyum, çelikten yaklaşık 2 buçuk kat daha iyi olan mükemmel termal iletkenliği sayesinde, iklim sistemleri açısından da çok iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kayıpsız Geri Dönüşüm

Tamamen geri dönüşüm özelliği bulunan, bu materyalin kullanımı hem parasal hem de çevresel açıdan çok avantajlıdır. Yeni alüminyum üretimi, çok fazla enerji gerektiren bir süreçtir ve bu da çoğu zaman ekstra sera gazı emisyonlarına neden olmaktadır. Alüminyum serada ne kadar uzun ömürlü olursa, değişim/bakım masraflarını da o kadar azaltacak ve ham madde talebini de o oranda düşürecektir. Alüminyum sektörü, geri dönüştürülen alüminyumun küresel üretimde sahip olduğu %25’lik payı ve karbon ayak izi miktarındaki %40’lık düşüşü elde edebilmek için çok fazla mücadele vermiş olsa da artan talebi karşılayabilmek için hala yapması gereken çok şey bulunmaktadır.

Varnet Sera Sistemleri, teknolojideki gelişmeleri ve inovasyonu daha yeşil bir gelecek inşa etme aracı olarak kullanmayı kurumsal bir sorumluluğu olarak görmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Alüminyum